Met de Dorpsontmoeting een nieuw tijdperk in

De tien Dorpsdagvoorzieningen in Peel en Maas heten sinds 1 januari Dorpsontmoetingen. Met de naam willen de besturen van de verschillende dorpsontmoetingen af van het stoffige imago dat nog rond de traditionele Dorpsdagvoorziening hangt. De activiteiten blijven hetzelfde, al wordt de samenwerking beter en wordt er een gezamenlijk website gelanceerd.

Hoewel de website sinds woensdag 2 januari al online is, wordt op vrijdag 11 januari officieel de nieuwe naam van de verschillende Dorpsontmoetingen onthuld. De individuele Dorpsontmoetingen presenteerden afgelopen tijd al apart hun nieuwe logo's en naam. De gezamenlijke Dorpsdagvoorzieningen staan samen aan de basis van de naams- en visiewijzigingen. Ze bespraken in de werkgroep Toekomst hoe het verder moet met de Dorpsdagvoorzieningen en de samenwerking tussen de dorpen.

Ad Ewalts van Dorpsontmoeting De Koeberg uit Helden wil vooral af van de drie K's. "Keuvelen, koffie en kaarten. Het is veel meer. Daarbij lijkt het bij dorpsdagvoorziening alsof iemand een indicatie of zorgvraag nodig heeft om er gebruik van te maken. Dat klopt helemaal niet. Iedereen is welkom." Susan Janssen van De Engelbewaarder uit Baarlo ziet het net zo. "Mensen denken dat we zorggerelateerd zijn, maar we vallen onder welzijn. Het gedeelte 'dagvoorziening' lijkt erop te duiden dat we met zorg te maken hebben, maar dat is niet zo. Dat is één van de redenen dat we de naam achterhaald vonden." Gemiddeld maken meer dan honderd mensen dagelijks gebruik van een Dorpsontmoeting in Peel en Maas.

Twee jaar geleden begonnen bestuursleden van alle Dorpsdagvoorzieningen met brainstormen over hoe iedereen de toekomst zag en wat er zou moeten gebeuren. Daar kwamen het feit dat het niet alleen voor zorgvragers is en het stoffige imago sterk in naar boven. Samen met INOVA uit Meijel werd daarom gezocht naar een nieuwe naam die de werkzaamheden beter zou beschrijven. "Toen kwam naar voren dat het een Dorpsdagvoorziening vooral een plek moet zijn om te ontmoeten. Een verlengstuk van de huiskamer", vertelt Loes Nellen, als beleidsadviseur bij gemeente Peel en Maas betrokken bij het onderwerp. "Toen was al snel beslist dat 'ontmoeten' in de naam moest komen."

De Dorpsontmoeting is inmiddels veel meer dan alleen een warme maaltijd, leggen de leden van de werkgroep Toekomst uit. In de meeste dorpen is de Dorpsontmoeting iedere dag geopend en hoeven er niet eens activiteiten plaats te vinden om bezoekers te trekken. "We luisteren vooral naar wat de gasten zelf willen", vertelt Annie Bos-Hanrats van Dorpsontmoeting Koningslust. "Sommigen hebben behoefte aan alleen de warme maaltijd en anderen willen juist de hele dag blijven." In Helden kunnen mensen alle dagen gewoon binnenlopen. "We zijn de hele dag open als locatie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om bijvoorbeeld te biljarten of om gewoon te praten."

De activiteiten die de Dorpsontmoetingen aanbieden, zijn inmiddels heel divers. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat het vooral een sociale functie heeft. "We hebben onderzocht wat de vrijwilligers en gasten het allerbelangrijkste vonden en daar kwam gezelligheid steeds naar voren", vertelt Susan. "Mensen komen uit hun eenzaamheid, kunnen praten met elkaar en het zorgt zelfs voor een stukje levensvreugde. Bij ons komt regelmatig een meneer die anders de hele dag niet uit bed komt. Voor hem is de Dorpsontmoeting van onschatbare waarde."

De Dorpsontmoetingen zijn van de dorpen in Peel en Maas en worden bestuurd door vrijwilligers uit het dorp zelf. De gemeente heeft vooral een adviserende rol en financiert het geheel. "De Dorpsontmoetingen hebben een belangrijke functie", vertelt Loes. "De gemeenschappen houden gezamenlijk een plek in stand waar mensen naar elkaar omkijken, waar contacten gelegd worden, waar mensen een luisterend oor kunnen bieden aan elkaar. Heel belangrijk voor een gemeenschap dus." Of zoals Ad het omschrijft: "Dat is onbetaalbaar."


© Bron tekst: HALLO Peel en Maas